Verschillende manieren op video’s op te nemen:

Als je aan video’s denkt kan het zijn dat je verwacht dat je meteen met je gezicht voor de camera moet (zoals ik hier boven), maar niets is minder waar. Je kunt namelijk naast opnames van jezelf ook prima opnames maken van je scherm, bijvoorbeeld opnames van een powerpoint of een prezi presentatie. Video betekend dus niet direct dat je met je gezicht voor de camera moet!

Maar… of je er nou voor kiest om een filmpje van jezelf te maken of een filmpje van je scherm, je hebt een programma nodig om het filmpje te bewerken.

Filmpjes opnemen en bewerken met Screenflow

Voor het opnemen en bewerken van video’s gebruik ik Screenflow. Screenflow is een super handig en relatief goedkoop programma dat je kunt downloaden voor €99,- op zowel Mac als Winsdows.

Wat kun je allemaal met Screenflow?

1: Webcams opnemen en bewerken

En dan niet 1 webcam maar zelfs meerderen. Ik heb bijvoorbeeld automatisch de webcam die bij mijn laptop hoort maar ook een losse HD webcam. Met screenflow can ik tegelijkertijd met die verschillende webcams opnemen zodat opnames heb van verschillende kanten. En natuurlijk kan ik met Screenflow ook beide opnames samenvoegen

2: Audio opnemen

Met screenflow kun je ook audio opnemen van verschillende kanalen. Bijvoorbeeld de audio die je opneemt met de ingebouwde microfoon van je computer, maar ook de audio van een externe HD microfoon. Daarnaast kun je ook je computer audio opnemen, dat is de  audio die je hoort als je een youtube filmpje afspeelt. Ik heb bijvoorbeeld een filmpje met een aanbeveling dat ik vooraf heb opgenomen. Als dat filmpje dan toe wil voegen aan een powerpoint dan wil ik niet met mijn microfoon het geluid van het filmpje nog een keer moeten afspelen want dan gaat de kwaliteit achteruit. Je kunt dan direct de audio van je computer opnemen, zelfs als je het geluid uit hebt staan.

3: Je beeldscherm opnemen

Als je een video wil maken van je beeldscherm, bijvoorbeeld een tutorial van hoe een bepaalde software werkt zoals in mijn filmpje hier onder, dan kan dat ook met Screenflow. Het is zelfs mogelijk om verschillende beeldschermen tegelijkertijd op te nemen zodat je die later kunt samenvoegen.

4: Camera opnames bewerken

Als je een opname hebt gemaakt met een externe camera dan kun je via de geheugenkaart ook dat video materiaal uploaden in screenflow en dan bewerken.

5: Alles samenvoegen

En natuurlijk kun je met Screenflow ook een combinatie maken van alles, bijvoorbeeld een opname van jezelf met een goede HD camera en HD microfoon die je dan combineert met een prezi presentatie en een webcam opname.

Meer over Screenflow kun je vinden via de volgende link:

Opnames met je webcam

Als je een gratis webinar of online training aanbied dan kun je dat uitstekend doen met een webcam. Ik raad je echter aan niet de webcam te gebruiken die al bij je laptop hoort maar een externe HD webcam aan te schaffen.

Ik raad de Logitech C615 – HD Webcam die je hier onder ziet aan omdat je die niet alleen op een scherm kunt monteren maar ook op een statief. Dat betekend dat je voor deze website ook staand kunt presenteren je je niet afhankelijk met van de positie van je scherm voor de hoek van je opnamen.

HD Audio opnemen

Persoonlijk vind ik een hoge kwaliteit geluid eigenlijk nog belangrijker dan een goede kwaliteit video. Opnames van je scherm zoals bij een prezi of powerpoint zijn eigenlijk altijd in goede kwaliteit, maar als je geluid een ruis heeft of blikkerig klinkt dan komt het meteen onprofessioneel over.

Als je niet te duur wilt beginnen kun je kiezen voor de Trust Mico of een stapje hoger raad ik de Trust Emita – USB Studio Microfoon met Popfilter met popfilter aan. De popfilter zorgt er namelijk voor de je geen ‘spuuggeluiden’ in je opnames hoort.

Opnemen met een video camera

Wij gebruiken de Panasonic Lumix MDC-G7 (4k video kwaliteit).
Dit is een systeemcamera, waarbij alles digitaal verwerkt word (soort van opvolger van spiegelreflex).

Wat goed is om te weten is; dit is een fotocamera die we gebruiken om te filmen. Doordat dit een fotocamera is, kan deze (volgens mij mag dit wettelijk gezien niet) niet langer filmen dan 20 a 30 minuten (scheelt per camera). Het voordeel is echter dat een systeemcamera met 4K kwaliteit een stuk goedkoper is dan een filmcamera met dezelfde kwaliteit.

De filmduur is over het algemeen prima als je online trainingen gaat maken, maar wanneer je bijvoorbeeld livedagen, seminars of workshops wilt filmen, moet je er wel aan denken dat je de camera opnieuw aanzet (en op een geven moment het kaartje verwisseld omdat deze dan vol zit).

Wij hebben de Lumix MDC-G7 in een pakket gekocht samen met een 14-42 lens.

Hiermee kun je niet heel erg inzoomen, maar het werkt super. Mocht je toch ook van grotere afstanden willen filmen zou je ook gelijk het pakket kunnen kopen met de 14-140 lens.

Optioneel verkopen ze ook vaak de body zonder lenzen, mocht je dat willen.

Verder heb je natuurlijk nog opslag nodig. Wij hebben hiervoor gekozen voor een van de snelste SD kaarten. Aangezien door de 4K resolutie de bestanden al snel behoorlijk groot worden, wil je niet lang hoeven wachten totdat de bestanden op je computer staan.

We hebben van SanDisk een 32GB schijf die 280MB/s kan verplaatsen

Ze hebben deze eventueel ook nog groter, mocht je echt een dag lang willen filmen

Cameraland is volgens mij een van de grootste camera winkels in Nederland. Je kunt ze altijd even bellen mocht je vragen hebben.

Studio verlichting

Als je video’s van jezelf gaat opnemen is het belangrijk dat je goede verlichting hebt. Hiervoor heb ik zelf deze set.

 

Durf jij jezelf te laten zien?

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaring met filmen. Laat me hier onder weten wat jij liever doet: een filmpje van jezelf of een filmpje van een schermopname?