Ken je dat gevoel? De angst om niet goed genoeg te zijn? Ik heb echt jaren met die angst rondgelopen.

​Ik ben zelf geen geboren ondernemer. Toen ik in 2006 met mijn eigen bedrijf als Journeytherapeut begon deed ik dat omdat ik een passie had en graag mensen wilde helpen. Helaas wist ik niets van het ondernemerschap en ik heb jaren ‘geprobeerd’ om klanten te werven, zonder veel succes.

Ik moet toegeven, mijn gebrek aan klanten zorgde ervoor dat ik behoorlijk aan mezelf begon te twijfelen. Een stemmetje in mij zei dat er niemand naar mijn praktijk kwam omdat ik nog niet goed genoeg was. Ik was te onervaren en had niet genoeg kennis, dacht ik. Ik had tenslotte alleen maar een opleiding als Journeytherapeut en was pas net klaar. Dat was de reden dat er niemand op mijn website reageerde, dacht ik. Dus ik besloot verder te studeren, heb tientallen cursussen en trainingen gevolgd (zowel online als offline), en ben uiteindelijk psychologie gaan studeren. Als ik mijn masters heb dan zullen mensen wel in mij geloven, hoopte ik.

Nu 11 jaar later weet ik dat dit onzin is. Als mensen al mijn website lazen dan konden ze er daar echt niet aan zien dat ik maar 1 opleiding had of pas net begonnen was. Het probleem was niet dat mensen lazen hoe onervaren ik was, het probleem was dat niemand mijn website las!! Mensen wisten simpelweg niet dat ik bestond.

Heb jij ook wel eens ervaren
dat er mensen zijn die veel minder kennis en ervaring hebben dan jij
en die toch meer klanten hebben?
Dat komt omdat kennis en ervaring er niet voor zorgen dat jij je diensten verkoopt!

Pas toen ik in 2013 een opleiding deed tot Internationaal Spiritueel Business Coach lukte het mij om binnen een maand twee masterclasses te verkopen waarin ik ondernemers leerde hoe ze hun bedrijf succesvol konden maken. Ik had zelf nog niets verdient met mijn bedrijf en kon hen er toch van overtuigen dat ik hen kon helpen. Het was mijn strategie, niet mijn kennis, die ervoor zorgde dat ze in mijn geloofden.
Ik begreep ook meteen waarom ik de jaren ervoor zo aan het worstelen was als therapeut en mijn praktijk niet van de grond kreeg.
Herken je dat? Dat je naast je eigen bedrijf nog een baan moet hebben omdat je niet van je bedrijf kunt leven? Zo ongelooflijk frustrerend! Vooral als je echt voelt dat het jouw levensmissie om mensen te helpen met de kennis en kwaliteiten die jij hebt.

Nou, dat had ik ook 😉

Ik ben benieuwd of jij die angst om niet goed genoeg te zijn herkend, en welke invloed dit heeft op jouw bedrijf. Laat me dat weten in het commentaarveld hier onder.